Feng Shui Achtergrond

Feng Shui, letterlijk “wind en water “, komt oorspronkelijk uit het verre oosten waar het al duizenden jaren wordt toegepast. Oude Chinezen begrepen dat er achter alle dingen een onzichtbare energiewereld verscholen lag. Hun kennis werd beschreven in de I Ching, een bron van wijsheid die de basis werd voor diverse traditionele studies, waaronder Feng Shui.

In de loop der tijd zijn meerdere vormen van Feng Shui ontstaan, omdat verschillende beoefenaars de informatie volgens hun eigen manier vastlegden.

Het basis idee is dat de omgeving een grote invloed heeft op ons leven en op ons geluk.

De toepassingen van Feng Shui zijn echter niet per se Oosters. Wereldwijd heeft men de relatie bestudeerd tussen de mens en zijn omgeving. Men keek naar de cyclus van de seizoenen en de beweging van de planeten. Ook geleid door observaties van de natuur, kreeg men inzicht in de manier waarop verschillende woonplekken van invloed kunnen zijn op ons welzijn en geluk.

Denk bijvoorbeeld aan de Kelten of de oude Germanen, die voor hun bouwwerken bijzondere plaatsen uitzochten. Ook diversen gilden en broederschappen in Europa gebruikten hun uitgebreide kennis over de keuze van de ligging, van bouwmaterialen, proporties en windstreken. Ze maakten doelbewust gebruik van inrichting, kunst en kleur.

Tegenwoordig wordt Feng Shui op verschillende niveaus over de hele wereld toegepast, met name in Azië, de Verenigde Staten en in sterk toenemende mate in Europa. Een goed voorbeeld is de HSBC Bank (Hong kong Shanghai Banking Corporation) of de Verboden stad in Beijing.

De Verboden Stad

De Verboden Stad wordt beschouwd als één van de beste voorbeelden wat betreft een goed Feng Shui Design. De Verboden Stad is in de 15e eeuw tijdens de Ming Dynastie gebouwd.

De keizer had zijn fengshui meesters bevolen om zo veel positieve fengshui elementen mogelijk te gebruiken. Hij liet een parel van de architectuur achter.

De locatie is perfect- er ligt een heuvel achter het paleis en het water voor het paleis stroomt van west naar oost.

De vormgeving van het interieur is ook in overeenstemming met de Feng Shui principes. De buitenste binnenplaats vertegenwoordigt ‘Yang’, ofwel hemel, waarbij de typerende oneven aantallen terugkomen in het design. De binnenste privéplaats staat voor ‘Yin’, ofwel  de aarde, waarbij even aantallen centraal staan.

Gebouw HSBC Honkong

De eerste Britse kolonisten in Hong Kong hadden een belang in Feng Shui. Zo zijn de meeste van de oudste gebouwen in Hong Kong, en vele gebouwen daarna, gebouwd met de filosofie van Feng Shui in het achterhoofd.

De HSBC gebouw heeft voor de ingang een grote open ruimte (het Statue Square) zodanig dat geen andere gebouwen het uitzicht naar Victoria Harbour mogen blokkeren. Dit wordt beschouwd als een zeer “goede Feng Shui”.